[caption id="attachment_181724" align="alignnone" width="800"] Gult utslaget rapsfält. Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption] 1. Efter den ljuvliga intensivt gula blomningen förvandlas den vackra svanen till en ful ankunge! Rapsen bildar baljor, likt bönor. När dessa är torra, frasiga och bruna är de pyttesmå svarta fröna mogna att skördas och pressas till olja. [caption id="attachment_181629" align="alignnone" width="200"] Fula gulbruna rapsskidor innehåller många nyttiga frön![/caption] 2. Vi både kall- och varmpressar rapsolja. Kallpressad är när fröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt vid låg temperatur . Oljan behåller då sina naturliga näringsämnen och vitaminer. Varmpressad olja, extraherad, utvinns ur fröet med hjälp av olika medel och ångbehandling under hög temperatur Därefter raffineras oljan, men en del ämnen försvinner i processen. 3. Man tror att raps kan ha tillkommit i naturen genom korsning mellan kål och rova! [caption id="attachment_181424" align="alignnone" width="700"] I vas tillsammans med rosenrips. Den står inte så länge så passa på att njuta![/caption] 4. I Europa användes rapsoljan förr till oljelampor och smörjmedel. Först på 1970-talet började man använda den i köket och i numera är den en av våra vanligaste matoljor. 5. I Kina äter man blommorna som en grönsak. Bladen liknar ruccolans och den lär smaka lite så också. Är du sugen på att testa så fråga lantbrukaren som odlar om lov först och hör så att grödan inte är besprutad. [caption id="attachment_181423" align="alignnone" width="700"] Blomman är ärlig, liksom bladen som ska smaka lite som ruccola.[/caption] 6. Torka gärna en näve blomblad, t e x i en skål i fönstret. Den gula färgen bevaras länge och du kan använda dem som fägring i sallader och desserter. Ätliga, men smakar inte så mycket – men den gula färgen förgyller! 8. Raps- och rybsfrön har påträffats i gravar från bronsåldern. Odling har förekommit i Europa sedan medeltiden. 9. Raps (Brassica napus) odlas främst i södra Sverige, hälften i Skåne. Rybs (Brassica rapa), med kortare tillväxttid, (Brassica rapa) odlas ända upp till Boden i Norrbotten! 10. Rapsolja är rik på enkelomättade fetter. Kallpressad rapsolja innehåller dessutom bland annat naturligt E-vitamin och alfalinolensyra och är rik på Omega-3 fettsyror. 11. Forskare håller på att utveckla livsmedel av resterna från rapsoljetillverkning som de på sikt hoppas kunna utmana soja och quorn. [caption id="attachment_181632" align="alignnone" width="700"] Lite grann från ovan…[/caption]