Ramslök Har du lyckan att bo i ett område där ramsök växer i skogen i närheten? Eller odlar du kanske själv?Passa på att skörda nu innan växterna blommat över och vissnar ner för året. Av outslagna blomsterknopparna (och en och annan utslagen blomma) gör du enkelt läckra tapas. Tapas på ramslöksknoppar Plocka knopparna, skölj av dem och lägg in i 1/3 rödvinsvinäger och 2/3 god olivolja - så att det täcker knopparna. Lägg i en liten nypa salt och eventuellt en gnutta citronsaft. Ställ i kylen. Färdiga att avsmakas efter några timmar - även om de blir godare efter ett par dagar. Recept på ramslökspesto hittar du här. Maskros Du kan använda de gula maskrosbladen från blomman i sallad och de går även fint att torka. Av maskrosor kan du också göra en jättegod marmelad, med lite sötsyrlig smak och en liten gnutta beska. Recept på gyllene maskrosmarmelad Doftvioler Minns du din barndoms tablettaskar med violkarameller? På sina ställen väljer doftviolen vilt - plocka och kandera blommorna till bakverk och desserter. Alla violer är ätliga, men det är bara de som doftar som ger smak. Eller gör din egen viollikör! Gör din egen viollikör - eller kandera blommorna! Nässlor Späda nässlor, eller toppskott, kan användas i stället för spenat. En god nässelsoppa med mycket smak hittar du här. Löktrav Löktraven har en mild löksmak och är också god i sallader - eller som löktravspesto!