Lavendelglass? Absolut! Eller varför inte en lavendeldrink före grillmiddagen? Lavendel är ingen lagomväxt. Antingen avskyr eller älskar man den. Själv är jag förälskad, precis som fjärilarna och humlorna! Färgen, doften och ja, även smaken är underbar! På täppan njuter jag när den står i full blom. Men jag passar också på att ta tillvara lite av sommarfröjden. Den intensivt blålila örten är inte bara en fröjd för syn och doft, den är även god i mat. Bästa och enklaste sättet att spara den är att göra lavender syrup (lavendelsirap) som du ofta hittar i delikatessbutiker i Provence, men som ännu inte är så vanlig på butikshyllorna här i Sverige. Sedan kan du använda denna som smaksättare i glass, drinkar, kakor, skorpor... Lavendelsirap Koka upp en sockerlag av 2 dl socker och 3 dl vatten och värm tills sockret är upplöst. tillsätt 6-8 lavendelblomsterkvistar (alternativt 4-5 teskedar torkad lavendel) och låt koka försiktigt i 5-10 minuter. Rör gärna ner några blåbär/björnbär för att få en härligt blå färg. Låt ligga ett par dagar i kylskåp för intensivare smak. Sila och häll upp på flaska. Du kan även använda den direkt, men får lagen ligga ett par dagar blir smaken intensivare! Godaste lavendelglassen gör du så här: Vispa upp 3 dl vispgrädde, 3 äggulor, 2 matskedar socker och ca 1 dl lavendelsirap, receptet ovan. Rör ner 2 dl blåbär och pressa saften ur en lime. Frys (gärna i fina portionsformar) ! Glassen behöver några timmar i frysen så var ute i god tid. Häll gärna över en skvätt lavendelsirap när du serverar – och bjud tillsammans med sommarbär!