[caption id="attachment_179683" align="alignnone" width="800"] Vårens godaste och nyttigaste soppa. Foto: Shutterstock.[/caption] Stoppa brännässlan - i munnen! Kokt eller torkad bränner dess späda toppskott inte alls. Äntligen har det börjat växa i naturen - och du kan hitta spröda små nässlor som nu är som bäst för matlagning, nu innan de blivit för grova. Brännässlan är inte bara fiende - den är en riktigt nyttig vitamininjektion och jättegod i till exempel soppa, paj eller till fisk. Tänk spenat och använd den på samma sätt. Men som sagt, förväll bort brännhåren i några minuter och skölj sedan i kallt vatten och krama bort vattnet efteråt. Brännässlan innehåller A, B, och C vitamin och den är även rik på järn, magnesium, kalium, och zink. [caption id="attachment_180736" align="alignnone" width="800"] Tittut! Början till en god soppa.[/caption] Ut och plocka nu! Och glöm inte ta på dig handskar - även om de inte bränns speciellt mycket om du greppar dem med med handen nerifrån och upp (och inte tvärtom)! Undvik ställen där det kan ha skett ogräsbesprutning – och glöm inte skölja av nässlorna ordentligt, det fastnar lätt sand eller grus i de gröna växterna. Plockar du stora mängder kan du frysa förvällda blad eller torka dem i ugn eller i svamptork. NÄSSELSOPPA med sting Det här behövs för 4 portioner: 2 liter späda brännässlor (toppskott och lätt pressad i måttet) vatten för uppkok 1 knippe gräslök 1-2 msk smör 3 msk vetemjöl 0.5 krm fänkålsfrön salt och svartpeppar efter smak, 1 knivsudd chili, 1 knivsudd timjan 1 liter grönsaksbuljong – eller ca 2 msk grönsaksfond plus en liter vatten gärna 2 msk torr sherry eller konjak Tillbehör: Crème fraîche, hårdkokta ägghalvor, grovt bröd med stark ost Gör så här: * Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj ordentligt i kallt * Koka upp vatten med salt. * Lägg i nässlorna och koka i ca 5 minuter. Sila av spadet och häll ut. * Krama ur nässlorna och hacka dem fint, eller kör i mixer. * Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt det fräsa på svag värme några minuter. * Strö över mjölet, rör om och späd med buljongen. Koka försiktigt i ca 3 minuter, tillsätt ev sherry el konjak och smaka av med salt och peppar, chili och timjan. * Klipp gräslöken i lagom mängd och strö över soppan. Servera med en klick crème fraîche och hårdkokta ägghalvor. Är du ute på skörderunda i naturen? Har du tur kanske du också hitta ramslök och göra härlig ramslökspesto!