[caption id="attachment_183238" align="alignnone" width="1960"] Rosenprakten är kort - ta vara på den.[/caption] Åh, vad man älskar den korta men ljuvliga tid när rosorna prunkar och doftar magiskt och i mångfald. Man vill bara frysa tiden, men det går ju inte. Däremot kan du mycket väl frysa några rosor - eller ta vara på dem i flaska eller burk! Har du ett överflöd av prunkande, doftande rosor? Spara lite av sommarfägringen! Foto: Maud Holmberg Klyft. 1. Rosenlikör 1/2 liter Brännvin Special 1/2 liter rosblad med doft, blommans blad och inte stjälkens. Skär bort det vita närmst rosens mitt – som kan vara lite beskt. 200 gram strösocker 1-2 vaniljstänger gärna lite pressad citronsaft Gör så här: Blanda ingredienserna i en burk och ställ ljust. Låt stå en 3-4 veckor. Skaka burken då och då. Sila genom silduk. Likören är god att försiktigt ringla över vaniljglass och som bas i en svalkande sommardrink – blandad med kylt prosecco, cava eller annat mousserande vin till exempel. Tips: Vill du ha rosenlikören lite syrligare så riv ner lite limeskal i burken. En nypa krossad chili ger lite sting. Använder du ljusa rosor lägg gärna i några röda eller intensivt rosa blad också, för färgens skull. Vildrosor/nyponrosor går också bra! 2. Torka rosor Det finns många knep att torka blommor vackert, bland annat att täcka dem försiktigt med tvättmedel. Men snabbast och enklast är ändå att hänga dem upp och ner i en bukett. När de är helt torra ger de en mormorsromantiskt intryck höggs upp på ett gammalt linneskåp. [caption id="attachment_179092" align="alignnone" width="700"] Liten torkad rosbukett[/caption] 3. Rosensaft Godaste saften på rosor hittar du här. Klicka på länken! 4. Pressa rosblad Gör som man gjorde förr i tiden - pressa rosblad eller blommor. Lätt som en plätt - bara att öppna en tjock kokbok och slå igen. De torkade bladen kan du använda som dekoration i en sallad eller på en kaka eller desert, blanda i ett blomsterpotpurri, fästa på ett vackert papper och rama in. Eller strössla över sängens överkast om du längtar efter en romantisk natt… [caption id="attachment_179086" align="alignnone" width="200"] Pressa rosblad - som förr i tiden.[/caption] 5. Spara i frysen Frys en vacker ros - för vackraste tårtdekorationen i höst. Ta inte upp förrän precis innan tårtan serveras. Du kan också frysa in somriga istärningar med rosblad, små violer, citronmeliss, smultron eller ringblomsblad i. 6. Gör rosmarmelad Gott på scones, till osten eller på chokladkaka. Klicka in för recept! 7. Ta sticklingar Försök föröka din favoritros som just blommat. Skär eller klipp snett under ett öga, så att 3-4 bladpar finns kvar. Klipp bort blomman i toppen och dra bort de understa bladen så att bara ett eller två av de översta bladparen är kvar. Korta ev in dessa. Sätt i kruka eller lätt sandblandad jord, eller såsord, gärna intill kanten på krukan, och vattna. Håll fuktig. Det är inte alltid det lyckas bli rötter - men när det gör det är det stor glädje! [caption id="attachment_179956" align="alignnone" width="700"] Ljuvliga Eden Rose.[/caption] 8. Njut inomhus också! Samla en härlig bukett av olika rosor - med eller utan annat sällskap - ta in och njut! Text och foto: Maud Holmberg Klyft Tips: Tänk på att det är nu när rosorna blommar som också är den bästa tiden för att hitta nya favoriter Du kan se rosorna i full fägring, känna skillnaderna på dofterna, titta på bladverken, se hur stora blommorna blir och i vilka färgnyans. Besök visningsträdgårdar, rosfestivaler, plantskolor eller öppna trädgårdar - och hitta dina framtida favoriter! [caption id="attachment_183237" align="alignnone" width="1960"] Ljuvlig rosenprakt just nu - ta vara på lite av den![/caption]