[caption id="attachment_181908" align="alignnone" width="800"] Bjud på svalkande syrensaft eller bubblande syrendrink! Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption] I år slog de första syrenerna ut redan de sista dagarna i april i Skåne. Men de har ändå tagit det lite lugnt, tack vare kyligare nätter. Men nu är det dags att skörda – om du har gott om klasar! Syrensaft är en god vuxensaft som kan drickas precis som den är. Eller som en välkomstdrink med en skvätt gin i, alternativt som en smaksättare i bubblet. Smaken är lite bittersöt, härligt frisk.Den smakar inte söt parfym som man kan befara, inte om man gör den ihop med citrus. Hur man gör? Lätt som en plätt, på samma sätt som du gör fläderblomssaft! [caption id="attachment_181913" align="alignnone" width="800"] Ljuvligt doftande bondsyren.[/caption] Syrensaft Det här behövs: 40 klasar bondsyren 1,5 liter vatten 1,5 kilo strösocker 5 citroner (ekologiska) 1 påse (30 gram) citronsyra (kan uteslutas) ev en droppe blå karamellfärg alt några krossade blåbär eller björnbär – om du vill ha mer blålila än ljusrosa färg på saften. Gör så här: Skaka och skölj av blomklasarna. Klipp bort stjälkar/skaft (som ger bitter smak). Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, ca 10 minuter. Tillsätt citronsyran på slutet. Varva blommor och tunt skurna citronskivor i en skål. Häll över den heta lagen. Lägg en tallrik överst som trycker ner. Ställ skålen i kylen i 4-5 dygn. Sila upp saften genom silduk. Pressa gärna lite extra saft ur citronskivorna! Saften blir ljust rosa – vill du ha lite mer lila saft så tillsätt några mosade blåbär. Häll över i rena flaskor och njut! Tips: Saften går utmärkt att frysa – och fryser du den kan du minska på sockermängden. Du kan också göra sorbet, eller gelé, på den färdiga saften. Många undrar om det går att göra saft på andra sorters syrener. Det går, de är inte giftiga, men det är bara den härligt doftande bondsyrenen som ger smak! Vill du variera? Byt ut en del av citronerna mot lime. Några svart vinbärsblad ger också lite ”strävare” smak.