[caption id="attachment_181859" align="alignnone" width="800"] Vårens godaste och nyttigaste soppa.[/caption] Äntligen har det börjat växa i naturen – och du kan hitta spröda små nässlor som nu är som bäst för matlagning, nu innan de blivit för grova. Brännässlan är inte bara fiende – den är en riktigt nyttig vitamininjektion och jättegod i till exempel soppa, paj eller till fisk. Tänk spenat och använd den på samma sätt. Men som sagt, förväll bort brännhåren i några minuter och skölj sedan i kallt vatten och krama bort vattnet efteråt. Brännässlan innehåller A, B, och C vitamin och den är även rik på järn, magnesium, kalium, och zink. Ut och plocka nu! Och glöm inte ta på dig handskar – även om de inte bränns speciellt mycket om du greppar dem med med handen nerifrån och upp (och inte tvärtom)! Undvik ställen där det kan ha skett ogräsbesprutning – och glöm inte skölja av nässlorna ordentligt, det fastnar lätt sand eller grus i de gröna växterna. Plockar du stora mängder kan du frysa förvällda blad eller torka dem i ugn eller i svamptork. [caption id="attachment_181860" align="alignnone" width="800"] Tittut! Början till en god soppa.[/caption] NÄSSELSOPPA med sting Det här behövs för 4 portioner: 2 liter späda brännässlor (toppskott och lätt pressad i måttet) vatten för uppkok 1 knippe gräslök 1-2 msk smör 3 msk vetemjöl 0.5 krm fänkålsfrön salt och svartpeppar efter smak, 1 knivsudd chili, 1 knivsudd timjan 1 liter grönsaksbuljong – eller ca 2 msk grönsaksfond plus en liter vatten gärna 2 msk torr sherry eller konjak Tillbehör: Crème fraîche, hårdkokta ägghalvor, grovt bröd med stark ost Gör så här: * Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna och skölj ordentligt i kallt * Koka upp vatten med salt. * Lägg i nässlorna och koka i ca 5 minuter. Sila av spadet och häll ut. * Krama ur nässlorna och hacka dem fint, eller kör i mixer. * Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt det fräsa på svag värme några minuter. * Strö över mjölet, rör om och späd med buljongen. Koka försiktigt i ca 3 minuter, tillsätt ev sherry el konjak och smaka av med salt och peppar, chili och timjan. * Klipp gräslöken i lagom mängd och strö över soppan. Servera med en klick crème fraîche och hårdkokta ägghalvor. Har du tillgång till ramslök och gillar smaken kan du byta ut lite av nässlorna mot ramslöksblad, eller klippa över i stället för gräslök. [caption id="attachment_183558" align="alignnone" width="800"] Färdigmixat i skogen - nässlor och ramslök. Har du tillgång till ramslök kan du mixa mängden nässlor med ramslöksblad. Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption]