Gjorde du inte saft av alla dina fläderblommor i juni? Grattis! Då kan du passa på att lägga in jättegod egenodlad kapris nu. Men det gäller att skynda innan bären växlat färg och blivit blåsvarta! Ja, jag vet att kapris egentligen är en helt annan buske, men den falska kaprisen (fläderkaprisen) - blir ganska lik i smak, och är du som jag förtjust i dessa små salta inläggningar så går det ju åt en del burkar på ett år... Dessutom är det ju lite extra roligt att kunna bjuda på "Husets kapris" ! Har du inte egna bär på täppan så växer de vilt på många håll. Men var alldeles säker på att det är äkta fläder-bär du använder. Och se till att koka upp bären i laget, minst 15 minuter. De blir lite mjukare då, men annars kan stor mängd av råa fläderbär ge magproblem och illamående. Innehållet som utlöser detta försvinner när man kokar bären. [caption id="attachment_183403" align="alignnone" width="1960"] Gröna fläderklasar kan bli falsk kapris. Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption] Det här behövs ca 4 dl bär av gröna kapris 1 msk salt 1 dl ättikssprit (12%)1/2 dl äppelcidervinäger 3 dl vatten 0,5 dl råsocker ev 1/2 smulad muskotblomma (kan uteslutas) Gör så här: Plocka och rispa av de gröna fläderbären och skölj dem. Koka bären i lättsaltat vatten i 5 minuter. Blanda och koka upp ättikslagen och lägg i fläderbären och låt koka försiktigt i 10-12 minuter. Sila av bären och fördela i burkar. Häll över den heta lagen och förslut. Förvara kaprisen i kylskåp. Njut! [caption id="attachment_183402" align="alignnone" width="1960"] Kapris - gott till så mycket. Foto: Shutterstock[/caption] Tips Har du många fläderbär bar på buskarna? När de blivit blåsvarta och mjukare kan du göra saft eller gelé av dem.