Gratis är gott, och har du en icke ogräsfri trädgård, eller glädjen att bo nära en skog där ramslöken trivs, så är det helt rätt tid att gå på skafferisafari nu! Ramslök, nässlor, maskrosor och kirskål har gjort en klassresa på bara några år, från värsta skäms-skrubben till finsalongen. Täppans mest ovälkomna gäst, kirskålen, säljs numer paketerad till skyhögt kiloprios i större livsmedelsbutiker. Krogarna serverar ramslöksdoftande rätter som en aprilprimör. Trivs ramslök så bildar den snart stora ängar, och det gör den i de sydskånska skogarna. Passa på att göra ramslökspesto nu när plantorna ännu är unga. Ramslökspesto: Ca 1 liter pressade ramslöksblad 1 - 1,5 dl oliv- eller rapsolja 1,5 dl hackade val- eller pinjenötter (solrosfröer går också bra!) saften av 1/2 lime (eller lite citronsaft) 100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost) ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili Gör så här: Kör nötterna och osten i mixer och sedan ramslöksbladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i limen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha pesten. Smaka av med salt och peppar. Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst. Tips: Peston går utmärkt att frysa, till exempel i portionsförpackningar. Tänk på: Använder du färsk ramslök i matlagningen så tillsätt den vid slutet, annars tappar den lätt sin smak.