[caption id="attachment_180531" align="alignnone" width="800"] Har du överflöd av doftande rosor - eller hittar i naturen? Gör saft![/caption] Vilket rosår vi har! De doftar, prunkar och bedårar så att man vill spara dem länge, länge. Det kan du också! Älskar du rosor och har överflöd - gör din egen rosensaft. Snabbt och lätt! Har du inte så många egna kan du med fördel använda vresrosor/nyponrosor/vildrosor - men plocka bara där du får och se upp så de inte växer nära trafiken. Du kan använda alla rosor men vill du ha bra smak på saften så är det viktigt att du gör den av doftande rosor. Ju intensivare doft desto mer smak. Gör du saften på vita rosor så lägg gärna mer några rosa eller röda blomblad också - för färgens skull. Precis som vin smakar rosensaft olika beroende på vilka rosor du använder. [caption id="attachment_183196" align="alignnone" width="842"] Är du osäker på om du skulle gilla ren rossaft, eller inte har så många rosor, kan du blanda rosblad och fläderblommor för en blomstrande blandsaft! Foto: Maud Holmberg Klyft.[/caption] Rossaft, det här behövs: Ca 2 liter blad av rosor (40 - 50 rosor) 3-5 ekologiska citroner 1,5 kg socker (kan minskas betydligt om du fryser saften) 30 g citronsyra (kan uteslutas) 2 liter vatten Gör så här: Koka upp vatten och socker. Häll i citronsyran och ev natriumbensoat precis du är klar - men se upp så att det inte kokar över. Skölj av rosorna och repa loss bladen. Tvätta och skär citronen i tunna skivor. Varva rosenbladen och citroner i stor skål eller gryta. Häll över den heta sockerlagen. Låt stå och dra i 3-4 dagar. Sila saften och häll på rena flaskor. Njut! Om du är lite osäker på om du vill göra ren rossaft, eller om du inte har så många rosor, kan du också göra blandsaft på fläder och ros. Minska då lite på mängden av fläderblommor och tillsätt 5-10 rosor i stället. Receptet på flädersaft hittar du här. Sugen på rosenmarmelad eller ros- och rabarbermarmelad? Jättegott på osten eller på scones. Testa! Tips! * Rosensaften går utmärkt att frysa. Du kan halvera satsen om du har ont om rosor. * Vill du minska på sockermängden? Det går bra - men saften håller inte lika länge i kylen. Frys in, och ta upp efter hand. När du blandar drycken - ta cirka 1 del saft och 2-3 delar vatten. * Som drink: slå i en skvätt gin och servera med ett ett par isbitar och en citronskiva. [caption id="attachment_179079" align="alignnone" width="700"] Svalkande rossaft. Foto:Maud Holmberg Klyft.[/caption] [caption id="attachment_180903" align="alignnone" width="800"] Vilket fantastiskt rosår - och alla tycks de blomma på samma gång! Foto: Maud Holmberg Klyft.[/caption]