[caption id="attachment_182034" align="alignnone" width="4032"] Gröna ramslöksbackar![/caption] De stack upp sina första små haröron rakt genom vissna löv redan i februari i år. Nu doftar redan årets första primörer som med kraft vuxit sig igenom markens torra lövtäcke. Hurra! Denna naturens egen "vilda, milda vitlök" är både god och användbar och sätter extra smak på det mesta. Några är rädda för att förväxla ramslöjksbladen med den giftiga liljekonvaljens. Men liljekonvaljen kommer långt senare, först i maj. Är du minsta osäker så dofta och smaka en tugga på bladet - du tar inte fel på ramslökssmaken som är intensiv, speciellt så här tidigt. [caption id="attachment_183531" align="alignnone" width="3129"] Välkommen tillbaks härliga ramslök! Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption] Dessvärre växer ramslöken bara vilt på några platser i södra Sverige, t e x i Skåne, på Gotland, på Västgötaslätten och utanför Stockholm – och tänk på att den är fridlyst i Blekinge! Men välsorterade matbutiker, och en del odlare, brukar numera också sälja ramslök. Man kan även köpa hela växter, och numera också fröer, bland annat i butiker på internet, om du själv vill prova att odla själv. Har man lyckan att ha en ramslöksskog i sin närhet där den växer som ogräs är det en sann glädje. Sätter du bladen med stjälkarna nedåt i ett vattenglas hålla den sig lätt sig färsk i minst en vecka i kylen. Du kan också frysa bladen, göra ramslöksolja, (ramslök och olivolja som får stå och dra i några dagar innan du tar bort bladen), ramslökssalt eller varför inte en smakrik pesto som också går alldeles utmärkt att frysa! [caption id="attachment_181905" align="alignnone" width="980"] Mixa användbar ramslökspesto.[/caption] Ramslökspesto: Ca 1 liter pressade ramslöksblad 1 – 1,5 dl oliv- eller rapsolja 1,5 dl hackade val- eller pinjenötter (solrosfröer går också bra!) saften av 1/2 lime (eller lite citronsaft) 100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost) ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili Gör så här: Kör nötterna och osten i mixer och sedan ramslöksbladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i limen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha pesten. Smaka av med salt och peppar. Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst. Tips: Peston går jättebra att frysa, till exempel i portionsförpackningar. Tänk på: Använder du färsk ramslök i matlagningen så tillsätt den vid slutet, annars tappar den lätt sin smak. [caption id="attachment_181857" align="alignnone" width="700"] Lax med ramslökspesto och kokos.[/caption] Gillar du inlagd sill så gör det här snabba receptet på ramslökssill succé! Ramslökens användningsområde är nästan oändligt. Det är jättegott över lax i ugn med ett pestotäcke och lite kokosflagor som täcke, gott och vackert med en klick på en ägghalva - vart annat rött av rom och vartannat pestogrönt, i rullader, i en vårsoppa, till pastan, finklippt på en omelett, i salladen eller i en hamburgare, på en crostini med lite hackad soltorkad tomat.