[caption id="attachment_181906" align="alignnone" width="980"] Gyllene marmelad av maskrosblommor. Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption] Älskad och avskydd är den, livskraftiga maskrosen som blommar intensivt gul rekordtidigt i år. Men svär inte - se den som en tillgång i stället! Maskrosen går utmärkt att äta upp. Eller dricka! Man kan göra maskrosvin, maskrossirap, strö den över sallad - eller varför inte göra en gyllene maskrosmarmelad? Det tar en liten stund, men är värd jobbet! God på både scones och på en bit ost! Maskrosmarmelad Det här behövs: 4 dl gula maskrosblomblad 4 dl vatten 3,5 dl syltsocker 1-2 citroner 1 vaniljstång (kan uteslutas) (ev) en nypa chili Gör så här: 1. Plocka maskrosblommorna och rispa av de gula kronbladen och lägg i en skål. 2. Riv citronskalet grovt. Gillar du inte beska så finriv i stället och undvik det vita på skalets undersida. 3. Skiva citronen och lägg över blommorna. 4. Koka upp vattnet och slå över och låt kallna i kylen ca 45 min. 5. Mosa/tryck gärna citroner och blomblad med gaffel så att du får ut mer smak. Sila bort frukt o blomblad. 6. Häll vätskan, urkärnad vaniljstång syltsocker och en nypa torkad chili i kastrull och koka upp. 7. Sjud i 15 minuter. Skumma väl. Häll över i rena burkar. Förvara kallt, kan behövs stelna något dygn. 8. Njut! PS! Tänk lite på var du plockar. Ta inte blommor som växer nära trafikerad väg eller på platser där glada hundar kanske lyft på benet... [caption id="attachment_181889" align="alignnone" width="800"] Ljuvliga försommaräng! Plocka några av blommorna och koka en god marmelad. Foto: Maud Holmberg Klyft[/caption]