[caption id="attachment_179157" align="alignnone" width="700"] Starten - med jordgubbar och hallon.[/caption] Nu är det jordgubbssäsong och helt rätt tid att starta en romtopf - eller romkruka- där du konserverar sommarens skolmogna godbitar i rom och socker för julens godaste efterrätt. Ris a´la Malta - med en slev bär i rom över! Eller höstens - om du inte kan vänta så länge. Frukt & bär i rom är goda som de är men ännu bättre tillsammans med lite vaniljglass eller en klick kesella – och visst kan du börja provsmaka efter ett par veckor. I Tyskland är det en gammal anrik tradition att spara säsongens bär och frukter i ett keramikkrus. Men det går lika bra med en stor glasburk. Receptet är enkelt - man tar de bär eller frukter man har, lägger i en kruka eller burk, fyller på med hälften så mycket socker som bärens vikt och häller mörk rom över så att det täcker! Romtopf, 1 kruka – det här behövs: 1 flaska rom, helst mörk 1 kilo bär 1/2 kilo strösocker Gör så här: Väg och starta med t e x jordgubbar och hallon. Lägg ner i ett krus eller i en stor glasburk. Väger bären 500 gram ska du ta 250 gram socker - fast vid starten kan du gärna öka mängden lite, sockret konserverar. Låt stå en kort stund och häll sedan rom över så att det täcker. Lägg eventuellt ett litet fat över som försiktigt tynger ner bären. Förvara svalt - i källare eller kyl. Fortsätt att fylla på med bär och frukt (skuren i bitar) - och socker/rom efterhand som de mognar. Rör försiktigt om i krukan då och då så att sockret smälter. Det är viktigt att du använder en rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden - detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken - då kan det börja mögla! Det är viktigt att du använder en rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden - detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken - då kan det börja mögla! Det är viktigt att du använder en rom över 35 % och att du inte minskar på sockermängden - detta för konserveringens skull. Rena bär – och aldrig några fingrar i bärburken - då kan det börja mögla! Bär och frukt som blir goda i romtopfen är bland annat: jordgubbar, hallon, smultron, körsbär, persikoskivor, vinbär, äppelbitar, krusbär, plommonhalvor, blåbär och björnbär. [caption id="attachment_180552" align="alignnone" width="800"] Blanda bär och frukt efter tillgång. Foto: Shutterstock[/caption] [caption id="attachment_179153" align="alignnone" width="700"] Krusbär får följa med ner i romen.[/caption]