<p style="text-align: left;"><a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/98/2022/06/plommonchutney-2-e1442861237598.jpg"> </a></p> <p style="text-align: left;">Ingen sensommar utan en omgång mustig plommonchutney med sting! En klick av denna blir pricken över i:et på många middagar framöver. I kylen håller chutneyn minst ett år, till nästa års skörd - om du mot förmodan inte skulle ha ätit upp den. Den tar en stund att göra, men är mödan värd, jag lovar!</p> <p style="text-align: left;"><a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/98/2022/06/plommon-e1442864797955.jpg"> </a></p> <h3 style="text-align: left;"><strong>Plommonchutney med chili</strong></h3> <p style="text-align: left;">1 1/2 kilo plommon</p> <p style="text-align: left;">1 dl vatten</p> <p style="text-align: left;">saften av 2 stora pressade citroner</p> <p style="text-align: left;">1 kilo strösocker</p> <p style="text-align: left;">4 msk salt</p> <p style="text-align: left;">3 dl rödvinsvinäger</p> <p style="text-align: left;">1/2 kilo rödlök</p> <p style="text-align: left;">1 hel vitlök</p> <p style="text-align: left;">1/2 dl gula senapsfrön</p> <p style="text-align: left;">1 tsk cayennepeppar</p> <p style="text-align: left;">1 -2 tsk chilipulver eller chiliflakes (alternativt färsk hackad chili efter valfri styrka)</p> <p style="text-align: left;">(2 matskedar hackad färsk koriander, 1 matsked citrontimjan eller citronmeliss - om du har det hemma)</p> <p style="text-align: left;">pektin</p> <p style="text-align: left;"><a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/98/2018/08/plommonchutney-e1442864333406.jpg"> </a></p> <p style="text-align: left;"><strong>Gör så här:</strong></p> <p style="text-align: left;">Lägg plommonen i en stor, tjockbottnad gryta och häll över 1 dl vatten. Koka under lock, ca 15 minuter, tills kärnorna lossnar. Ta upp med hålslev, och plocka bort alla kärnorna.</p> <p style="text-align: left;">Lägg tillbaka de urkärnade plommonen i grytan och tillsätt vinäger, socker, salt, citronsaft, senapsfrön, hackad lök, och hackad vitlök. Koka på låg värme i ca 30-40 minuter, utan lock. Lägg i kryddorna när ca 10 minuter av koktiden återstår.</p> <p style="text-align: left;">Tillsätt pektin, t e x certo, på slutet, enligt beskrivning på förpackningen, speciellt om plommonen är riktigt mogna för att chutneyn ska bli riktigt stel. Ta av plattan och ta skumma av.</p> <p style="text-align: left;">Häll upp i rena burkar och sätt på locken när dessa svalnat något.</p> <p style="text-align: left;"><strong>Tips:</strong> Jättegott till kyckling, biff, tacos, vilt, morotsbiffar, hårdosten ja, till det mesta. Ett par matskedar nedrörda i gräddsåsen och du har smakrik festsås, en tesked i crème fraichen och du har en god dipp.</p> <p style="text-align: left;"><strong>Plommontips:</strong> Du missar väl inte att fylla på din romtopf med plommon? Har du ingen <a href="https://maud.hemmets.se/romtopf-spara-dina-bar-i-en-godiskruka/" target="_blank" rel="noopener">romtopf </a>på gång kan du mycket väl lägga in enbart plommon i rom, enligt receptet.</p> <p style="text-align: left;"><a href="https://files-aller-blogger-platform.aws.aller.com/uploads/sites/98/2022/06/plommonchutney-4-e1442861163877.jpg"> </a></p>