[caption id="attachment_179230" align="alignnone" width="700"] Ta vara på säsongens sista tomater![/caption] Har du haft tomatlycka i år? Grattis. Njut - men glöm inte att ta vara på överflödet. Torka, lägg in, rör ihop tomatsåser … Har du riktigt brått kan du också frysa in tomaterna helt naturella, det går hur bra som helst. Mindre tomater kan du frysa hela, dela gärna de större. När du tinat upp dina tomater blir de lite sladdriga och vattniga, men smaken har de kvar. Använd dem i matlagning: till tomatsås, i soppa ugnsrätter, ratatouille, på pizza… Själv är jag svag för soltorkade tomater? Du kan kanske inte soltorka själv nu, men det går snabbare att torka med en svamp/frukt-tork eller ännu hellre i ugnen. Lägga gärna sen in i god olivolja för njutning – nu eller senare i höst och vinter! Att torka tomater är enkelt. Jag brukar ha ugnen på 50 grader, gärna med varmluften påslagen, men då tar det minst åtta timmar att få dem färdiga. Du kan höja till 75 eller 100 - tiden förkortas betydligt och tomaterna blir lika goda. Men håll koll så att du inte bränner dem! Torkade tomater i ugn eller frukttork Det här behövs Ca 1 kilo tomater, en god olivolja, flingsalt, peppar, timjan och rosmarin, vitlöksklyftor - och lite kapris - om du gillar det. Gör så här Sätt ugnen på 50, 75 eller 100 grader. Skiva eller dela tomaterna i fyra delar - eller halvera dem om de är små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och med skalsidan nedåt. Strössla lite flingsalt över. (Ska du servera dem direkt utan inläggning kan du ringla över lite olja). Det tar mellan 4-9 timmar innan de är klara, beroende på ugn, värme och hur tjocka och saftiga tomaterna är. Vill du kan du vända dem halvvägs. De ska se skrumpna ut och vara sega och nästan helt torra när de är färdiga. Är tomatbitarna i olika storlek kan de små bli klara tidigare, håll koll och ta ut dessa före de andra. Är du osäker är det bättre att de får torka sista tiden i eftervärmen eller på papper i rumstemperatur i ett dygn. När tomaterna är sega och inte längre fuktiga är de klara. Lägg dem i burk och strö över en gnutta salt, lite peppar, 6-8 vitlöksklyftor och små klippta stjälkar av färska kryddor som rosmarin och/eller timjan. Själv älskar jag kapris och tillsätter gärna en tesked av dessa. Häll olivolja över. Förslut och spara i kylen. Syltade gröna tomater Får du tomater som inte hinner mogna så sylta/pickla dem gröna! Jättegott till kyckling, tors, paté och färs- eller grönsaksbiffar. Det här behövs 1 - 1,5 kilo gröna fasta tomater, salt, vatten, syltad ingefära (eller en bit färsk, riven), 5 dl vitvinsvinäger, 7 dl socker, ca 30 vit- eller kryddpepparkorn, 2 kanelstänger, 10 kryddnejlikor. Gör så här Nagga tomaterna med en gaffel. Är det cocktailtomater kan du använda dem hela - skär annars i fyra delar. Koka upp i 3 liter vatten med lite salt, lägg i tomaterna och låt sjuda i ett par, tre minuter, de får inte bli för mjuka. Ta upp tomaterna, låt dem rinna av och lägg i rena burkar. Koka upp 5 dl vinäger, 7 dl socker, pepparkornen, kryddnejlikorna, kanelstängerna (gärna delade), tärnad syltad ingefära eller några små, rivna eller tunna skivor av färsk. Koka upp och häll den heta lagen över tomaterna. Förvara i kylen - då håller de minst ett år. Du kan minska på sockermängden – men då kan hållbarheten minska. Tips 1. Hotar kyla eller bladmögel? Plocka och lägg i ett ljust fönster. Många gröna tomater blir röda där efter några dygn! Tips 2. Tomat + basilika = sant. Men tomat och lite lakrits är också sant! Tänk stjärnanis, anisisop, fänkålsdill... Tips 3. Godaste pajen med färska tomater är Gunillas glutenfria och smakrika tomatpaj som hon gör på kikärtsmjöl och djionsenap i skalet. En riktig fredagsmyspaj!