<p style="text-align: center;"> </p> <p style="text-align: left;">Jag har fortfarande lite svårt att förstå att min barndoms värsta ogräs idag har blivit chicaste smaksättaren på finaste restaurangerna. Här i sydvästra Skåne växer den vild och brer sig hej vilt i skogarna, ramslöken.</p> <p style="text-align: left;">När jag växte upp var ramslöken hatobjektet nummer ett, möjligen jämte nattskattan eftersom den var giftig och vi var tydligt varnade för den.</p> <p style="text-align: left;">Brännässlornas första blad gjorde vi soppa av. Maskrosorna, eller Svinamillorna som vi kallade dem, plockade vi till kaninerna, grodbladen likaså. Kirskål kan jag inte minnas alls!</p> <p style="text-align: left;">Men ramslöken... Som det stank i skog och mark när den stod i blom. Detta var innan vitlöken blivit populär i Sverige .Det gick inte att ta miste - det räckte med att åka förbi ett ett skogsparti med blommande lökar för att jag och mina bröder skulle hålla för näsan och rulla upp rutorna.</p> <p style="text-align: left;">Nu, några decennier senare, har min barndoms stinkbomb blivit delikatess. Och ja, jag erkänner - visst gillar jag den. Precis som jag tycker om vitlök och gräslök i matlagningen.</p> <p style="text-align: left;">För den som ramslök i sin närhet - se till att plocka bladen nu innan blommorna slår ut, den är spädast nu. Spetsa din soppa, lägg i salladen, hacka i salsan. Tänk på att smaken försvinner snabbt vid upphettning - lägg dem i precis mot slutet. Eller gör egen ramslökspesto (byt ut basilikan). Eller ramslöksvinäger - så konserverar du smaken. För dig som bor norrut - det går lika bra med gräslök, kanske blandat med lite vitlökshack!</p> <p style="text-align: left;">Text och bilder: Maud Holmberg Klyft</p> <p style="text-align: left;"> </p> <p style="text-align: left;">